Insolvence subjektu

V tomto článku se dozvíte, jak pracuje Taxlio se získanou informací o insolvenci subjektu

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Propojení s Inslovečním rejstříkem má dvě hlavní funkce - monitoruje stávající subjekty v databázi a při přidání nového subjektu dojde k jeho automatické lustraci.

Pokud subjekt záznam o insolvenci má, Taxlio Vám to dá najevo na Kartě subjektu v záložce Přehled. Vedle jména v panelu Informace o subjektu se objeví oranžová značka Insolvence.

Po najetí na značku uvidíte datum a název posledního úkonu. Po následném kliknutí se dostanete na oficiální stránky ISIR. Upozornění se zobrazí u subjektu ve všech spisech, ve kterých figuruje.

Na jakém principu ale dohledání probíhá?

Dohledání dle Rodného čísla (IČO)

Taxlio vyhledává v rejstříku více způsoby. U Fyzických osob se porovnává rodné číslo s těmi, které jsou vedeny v Insolvenčním rejstříku. ​Právnické osoby se vyhledávají podle jedinečného identifikačního čísla.

Dohledání dle Data narození

Druhým způsobem je nalezení shody s datem narození. Toto dohledání je méně spolehlivé, protože může nastat shoda údajů! V takovém případě se u subjektu zobrazí štítek Insolvence - dle data narození, kterým se odlišuje od dohledání pomocí . Toto upozornění je nutné ověřit uživatelem v Insolvenčním rejstříku. Nejjednodušší způsob je opět kliknutí na značku Insolvence.

Pokud uživatel zjistí, že insolvence k subjektu nepatří, je nutné subjekt odpárovat od rejstříku. To lze provést velmi jednoduše, skrze tlačítko v Insolvenční značce - Odpárovat subjekt z IR.

V případě, že zadáte jak datum narození, tak rodné číslo, bude vždy upřednostňováno ověření dle rodného čísla, neboť to je pro každou osobu jedinečné. Co vše je možné získat z rejstříku a jak jej podrobně nastavit, se dozvíte v článku věnovaném speciálně Insolvenčnímu rejstříku.

Jak se dozvíte o tom, že u některého subjektu vznikla insolvence?

Protože chceme, aby systém za Vás prováděl co nejvíce úkonů a Vy tak nemuseli na nic myslet, Taxlio Vás úkolem upozorní na insolvenci u subjektu. 

Nastavení oznámení o insolvenci formou úkolu si můžete upřesnit v sekci Nastavení - Integrace - ISIR. Zde si zvolíte, pro koho se úkoly mají generovat. Můžete si vybrat možnost Pro uživatele Vyřizuje ve spisu nebo Pro uživatele Zodpovídá ve spisu. V takovém případě je nutné, aby u daného spisu byly tyto osoby přiřazeny, jinak generování úkolu fungovat nebude. Pokud Vám tato varianta nevyhovuje, můžete si zvolit konkrétní uživatele zaškrtnutím posledního políčka Pro tyto uživatele:.

SOUVISEJCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?