Integrace Hybridní pošta

Hybridní pošta je jedna ze služeb České pošty, která používá kombinaci mezi elektronickou a papírovou korespondencí pro odesílání zásilek

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Česká pošta nabízí dvě služby, a sice Dopis Online a Hybridní poštu. Hybridní pošta je rozšířenou verzí Dopisu Online poskytovaného Poštou Online. Taxlio v rámci uzavření smlouvy jako velkoodběratele poskytuje Hybridní poštu, a to za lepší cenu i pro běžné uživatele, kteří nemají tolik dopisů.

Hybridní pošta mimo jiné oproti Dopisu Online umožňuje z Taxlia odesílat dopisy do zahraničí, a také dopisy v obálkách s pruhem. Zákazník předává své podklady k doručení v elektronické podobě do specializovaných pracovišť - tzv. Postservisů a ty zajišťují veškerou fyzickou manipulaci s nimi. Tato služba za Vás provede tisk dokumentů, jejich kompletaci, následné vložení do obálek a předání hotových zásilek do poštovní přepravy. A Vy už tak nemusíte trávit čas ve frontách na poště.

Odeslání Hybridní pošty z úkonu

Hybridní pošta se využívá skrze úkony. Po založení úkonu do něj přidáte až 8 souborů. Poté kliknete na modré tlačítko Odeslat dokumenty a zvolíte Hybridní pošta.

Objeví se nový formulář, ve kterém zvolíte odesílatele (Vlastníka poštovního účtu) a doplníte Předmět zásilky. Spis se Vám automaticky propojí. Dále vyberete Adresáta a pod ním se objeví menu s volbou obálky.

Hybridní poštu lze jednoduše rozeznat podle písmen HP před typem obálky.

  • HP Obyčejná - Služba, jejímž prostřednictvím lze zasílat takové zásilky, které nemají vysokou hodnotu. Dodání obyčejného psaní se nestvrzuje.

  • HP Doporučeně - Služba, jejímž prostřednictvím lze spolehlivě zasílat písemná sdělení nebo dokumenty. Dodání nebo stav zásilky můžete zkontrolovat v systému Sledování zásilek.

  • HP Dodejka - Doporučený dopis s písemným doložením převzetí obálky adresátem.

  • HP xxx Eko - Jde o stejný typ zásilek, přípona Eko znamená Ekonomický režim – doručování každý druhý den (druhý typ v dvourychlostním systému České pošty).

  • HP Doporučeně (10 dnů) - Doporučený dopis se zkrácenou úložní dobou pro vyzvednutí na 10 dní.

U Adresáta můžete doplnit také Oslovení. V případě, že se jedná o firmu, můžete doplnit Jméno a Příjmení kontaktní osoby, které bude uvedené na obálce.

Po odeslání Hybridní pošty se pod adresou zobrazí Podací lístek s možností stažení. Sledování zásilky je možné jen u Dodejky a Doporučené pošty! Stav zásilky je viditelný v pravém dolním rohu.


Při kliknutí na tlačítko Sledovat zásilku Vás Taxlio přesměruje na oficiální stránky České pošty. Na této stránce není potřeba zadávat identifikační číslo, Taxlio se automaticky odkáže na danou písemnost. Najdete zde detailní informace o zásilce, jako například typ, hmotnost, místo, kde se právě nachází atd.

POZOR: Zásilka není vedena v systému ihned po jejím odeslání z Taxlia. Česká pošta spouští sledování až po vytištění zásilky. Tisk probíhá každý všední den ve 14:00. Pokud zásilku stihnete odeslat do této doby, sledování bude aktivní ještě v daný den. V opačném případě se tisk a uvedení do systému sledování provede následující den.

V případě vrácení zásilky odesílateli se v Taxliu zobrazí důvod, proč pošta nebyla doručena.

Odeslání Hybridní pošty pomocí tlačítka AKCE

Hybridní poštu můžete odeslat ze spisu také pomocí tlačítka Akce, které najdete v záhlaví spisu. Zde kliknete na možnost Odeslat poštou - Odeslat hybridní poštou. Následný proces je stejný, jako při odeslání pošty z úkonu.

Každý typ obálky má dle norem České pošty 5 parametrů (kdo smí zásilku vyzvednout, doba uchování na poště, atd.), které je možné uživateli nastavit na míru dle potřeby. Stačí se obrátit na naší technickou podporu skrze tlačítko v pravém dolním rohu.

Kompletní ceník Hybridní pošty naleznete na stránkách České pošty. K poštovnému uvedenému na webu ČP bude účtováno +10% za zprostředkování zásilky.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

YOUTUBE KANÁL

Dostali jste odpověď na svou otázku?