Přidání subjektu

V Taxliu můžete založit tři druhy subjektů. Součástí každého mohou být podrobné kontaktní informace, bankovní spojení či poznámky.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Přidání subjektu

Přidání subjektu lze provést pomocí tlačítka + Nový v horní liště, která je přístupná odkudkoliv z Taxlia.  

Z otevřeného menu je nutné vybrat typ Subjekt. Poté již přímo vybíráte druh subjektu, a to Fyzická osoba, Fyzická osoba podnikající nebo Právnická osoba.

Přidat nový subjekt můžete také přímo v sekci Subjekty v hlavním menu přes zelené tlačítko + Přidat subjekt vpravo nahoře.

TIP: Doporučujeme si nejdříve založit Klientský spis a zkusit subjekt vyhledat. V případě, že se subjekt nedohledá, je možné jej založit skrze postup uvedený výše.

Společná pravidla pro založení subjektu

Povinné údaje jsou označené symbolem "*". Adresu vyhledáváme pomocí databáze Google Maps, ale můžete ji vždy zadat ručně a neomezujeme ani jejich počet. U adres je možnost nastavit, zda se jedná o adresu trvalou, tedy že subjekt zde má trvalé bydliště/sídlo, nebo pouze adresu doručovací. Obě varianty se mohou používat zároveň, pokud je adresa shodná.

Fyzická osoba

Při výběru Fyzické osoby se zobrazí tento jednoduchý formulář. Krom povinných polí záleží čistě na Vás, jaké informace si doplníte. Je ale dobré mít na paměti, že s kontaktními údaji se dále v Taxliu pracuje, a proto je vhodné je doplnit.

Fyzická osoba podnikající

Při výběru Fyzické osoby podnikající se zobrazí rozšířený formulář. Pokud zadáte do pole s lupou IČO, služba MERK Vám napoví název firmy, která má odpovídající údaje, a poté vyhledá dostupné informace a doplní je do daných kolonek.

Modrým tlačítkem ARES můžete spustit vyhledávání v tomto veřejném rejstříku. Pokud služba nalezne jakékoliv informace, automaticky je přenese do formuláře. Informace si můžete také nechat zobrazit přímo v rejstříku.

Právnická osoba

Poslední ve výběru nového subjektu je Právnická osoba. Také zde platí všechna výše uvedená pravidla a funkce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?