Kalkulačka lhůt

Také Vás nebaví stále dokola počítat lhůty a kontrolovat, zda jste na něco nezapomněli? Nás také ne, a proto pro Vás máme řešení.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

V Taxliu jsme pro Vás vytvořili Kalkulačku lhůt, díky které si můžete velmi jednoduše nechat vypočítat konec konkrétní lhůty.

Kalkulačku využijete při práci s úkoly. Nachází se v pravé části formuláře, do kterého se dostanete buď při vytváření úkolu, nebo při jeho úpravě.

Po rozkliknutí se otevře nabídka, kde zvolíte, zda bude Vaše lhůta začínat Datem rozhodné události, anebo Počátečním dnem lhůty. Po výběru specifikujete přesné datum v kolonce níže.

Přednastavené typy lhůt

Následně se dostáváme do druhé části formuláře, kde už můžete využít potenciál Kalkulačky naplno a nechat si lhůtu spočítat. Stačí vyplnit Typ lhůty, kdy automaticky dojde k vyplnění časoměrných údajů a vypočtení lhůty podle úpravy daného zákona. Na výběr máte velké množství lhůt, které jsou seřazeny do kategorií:

  • Daně a poplatky

  • Doručování

  • Občanské právo

  • Opravné prostředky

  • Promlčecí lhůty

  • Správní řízení

Poté, co máte vybráno, stačí si lhůtu nechat Vypočítat kliknutím na oranžové tlačítko vpravo dole.

Výpočet vlastní lhůty

Pokud lhůtu nechcete počítat podle přednastavených typů, můžete ji vypočítat ručně. Stačí vyplnit Časoměrnou jednotku pro počítání lhůty, jestli se počítá v kalendářních dnech, pracovních dnech, týdnech, měsících nebo letech a Počet časoměrných jednotek, tedy kolik dnů, týdnů, měsíců či let má uběhnout pro její naplnění.

Po vypočtení se Vám zobrazí Výsledky výpočtu, kde uvidíte souhrn týkající se začátku a konce dané lhůty. Zde zkontrolujete správnost údajů. Pokud je vše v pořádku, kliknete na oranžové tlačítko Zapsat lhůtu vpravo dole. Následně dojde k jejímu zaznamenání do úkolu.

Pokud si lhůtu ještě před zapsáním do úkolu chcete někam poznačit, máte možnost nechat si Zkopírovat výsledek kliknutím na modrý text vlevo dole. V neposlední řadě si můžete zkopírovat datum, kdy Lhůta končí (poslední den lhůty) nebo Datum nabytí právní moci kliknutím na ikonku šablony vpravo vedle daného data.

Úspěšně zapsanou lhůtu uvidíte ve formuláři úkolu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

YOUTUBE KANÁL

Dostali jste odpověď na svou otázku?