Zálohové faktury

Vytváření zálohových faktur a jejich využití ve vyúčtování.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

V Taxliu je kromě běžných faktur možné vytvářet také Zálohové faktury. V tomto článku si ukážeme, jak zálohové faktury vytvořit i následnou práci s nimi.

Vytvoření zálohové faktury

Zálohová faktura se tvoří téměř stejně jako faktura normální - a to dvěma způsoby: ze spisu nebo také bez vazby na spis.

U tvorby ze spisu po otevření případu přejděte na kartu Vykazování -> Faktura/Doklad, klikněte na tlačítko +Přidej fakturu/doklad a zvolte možnost Zálohová faktura.

Při druhém způsobu tvorby faktury a to bez vazby na případ přejděte do Manažera vyúčtování, zvolte +Vytvořit fakturu -> Zálohová faktura.

Využití zálohových faktur

Zálohové faktury můžete jednoduše započítat do Vyúčtování, které je potřeba prvně vytvořit a otevřít. V pravém spodním rohu naleznete tlačítko Započítat zálohy, když na něj kliknete, uvidíte vyskakovací okno s nabídkou uhrazených zálohových faktur. Zde zvolíte faktury, můžete vybrat také Částku zápočtu (tedy kolik peněz se má z faktury uhradit) a dáte Vybrat.

Pozor: Započítání zálohy do vyúčtování nemá stejný efekt jako přidání úhrady k faktuře! Pokud započítáte zálohu do vyúčtování, bude to v něm viditelné. Naopak, pokud vytvoříte obyčejnou fakturu a uhradíte ji, nepromítne se to jako položka v exportu.

Vyúčtování zálohové faktury

Zálohovou fakturu je možné také Vyúčtovat jako fakturu. Nejprve je potřeba přejít zpět na stránku Zálohové faktury a kliknout na tlačítko v horní části stránky.

Poté budete přesměrováni na novou fakturu, ve které je vyobrazen odpočet zálohy ze zálohové faktury.

Pokud se vrátíte zpět na zálohovou fakturu, uvidíte záznam o faktuře, kterou bylo vyúčtováno a proklik na ni.

Dostali jste odpověď na svou otázku?