Přeskočit na hlavní obsah
Vyúčtování na klienta/spis

Seznamte se s dvěma druhy vyúčtování a vytvořte si odpočet záloh.

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Taxlio nabízí přehledné vyúčtování činností z různých spisů na jednoho klienta nebo vyúčtování konkrétního spisu. Pro tvorbu vyúčtování musíte mít vykázanou práci, hotový výdaj nebo paušál. Pokud je nemáte, pravděpodobně jste přeskočili články věnované jejich vytváření. V případě, že tyto položky už máte evidovány, pokračujte dále.

Vyúčtování ve spise

Pokud chcete rychle vyúčtovat práci na spise, můžete to udělat přímo v něm. Ve spise se přesuňte na kartu Vykazování →Vyúčtování. Zde uvidíte všechna již dříve povedená vyúčtování. Nové vyúčtování vytvoříte tlačítkem Přidat. V novém okně Vytvořit vyúčtování zvolíte období práce, kterou chcete přidat, dále vyberete, jaké typy práce chcete do vyúčtování zahrnout.

Taxlio vytvoří nové vyúčtování, přidá do něj spis a rovnou k němu vloží vykázanou práci, hotové výdaje i případné paušály za dané období.

Vyúčtování v Manažeru vyúčtování

Pokud potřebujete pro klienta vyúčtovat více spisů současně nebo chcete vyúčtovat spisy v měsíčním cyklu, je ideální použít Manažer vyúčtování. Zde se přepneme na záložku Nevyúčtovaná práce. Kliknutím na konkrétního klienta se zobrazí seznam spisů, ve kterých byla v daném období vykázána nějaká práce. Všechny spisy jsou automaticky označeny k vyúčtování, ale můžete kterýkoliv odebrat kliknutím na zelenou fajfku. Pak už stačí jen přejít na Vyúčtovat.


Taxlio vytvoří pro vybraného klienta nové vyúčtování, přidá do něj vybrané spisy (můžete přidat také další spis) a rovnou k nim vloží vykázanou práci, hotové výdaje i paušál.

Pokud jste vytvořili vyúčtování s více spisy, můžete mezi nimi přepínat pod záhlavím Vyúčtování. Každý spis zde má samostatnou kartu, která Vás informuje o názvu spisu, jeho stavu a počtu vykázaných aktivit.

Modré vykřičníky v záložce oznamují informace o stavu spisu, ty se dozvíte po najetí myší na jejich ikonku.

Úpravy vyúčtování

Novou položku přidáte modrým tlačítkem + Přidat položku vlevo dole pod tabulkou s výkazem. Máte-li na spisu nastaveny paušální hodiny, právě v tuto chvíli nezapomeňte použít Započítat paušální hodiny.

Upravovat jednotlivé položky vyúčtování lze kliknutím na jejich řádek. Objeví se nové okno, ve kterém upravíte, co je třeba.

Pokud u spisu naopak některou položku nechcete v tuto chvíli vyúčtovat, snadno ji odeberete tlačítkem na konci řádku Odebrat z vyúčtování. Pro odstranění více položek najednou doporučujeme využít zaškrtávacích políček na začátku řádku, po jejich označení stačí kliknout na tlačítko Odstranit vybrané dole pod tabulkou.

Ve spodní části tabulky je shrnutí celkového počtu vykázaných hodin a hromadný součet vyúčtování v daném spisu, a to s DPH a bez něj.

Souhrn a odpočet záloh

Ve spodní části stránky přibyl panel Souhrn vyúčtování. Zde vždy naleznete celkový součet za celé vyúčtování a právě zde máte možnost odečíst zálohy. Stačí využít tlačítko Započítat zálohy, které najdete pod souhrnem. V novém okně vidíte použitelné faktury (daňové doklady), podmínkou pro odečet zálohy je, že faktura musí být alespoň z části uhrazena.

Maximální částku pro odečet najdete ve sloupci Zůstatek pro zápočet. Ponecháváme Vám také rozhodnutí o konečné výše odpočtu, proto je dole políčko ve kterém můžete částku upravit.

Záhlaví vyúčtování

V hlavičce vyúčtování naleznete další údaje pro správné vedení vyúčtování v Taxliu. Po rozkliknutí Účtovat na můžete zvolit subjekt, kterému je vyúčtování určeno. Dalším atributem je Dodavatel. Zde máte možnost zvolit firmu, za kterou účtujete. Podrobnosti o firmách nastavíte v Nastavení vykazování. Samozřejmostí je vytvoření/propojení s fakturou. Na závěr můžete přidat informace pro ostatní uživatele do Interní poznámky.


Na výběr máte z několika Vzhledů sestavy. Sestavy se liší podle zobrazovaných sloupců s podrobnostmi o DPH nebo celkových součtech. Volíte tak mezi Základní, S podrobnostmi a s DPH. Změna sestavy se projeví až po exportu do PDF. Na závěr zvolíte Jazyk, ve kterém se má vyúčtování vygenerovat.

Vyhledávač subjektů ve vyúčtování zobrazuje i další údaje, díky kterým je mnohem jednodušší najít ten správný subjekt v Taxliu. Toto vyhledávání bylo s malými úpravami aplikováno také pro vyhledávání spisů.

Image Placeholder

Celé vyúčtování si pak můžete vyexportovat do PDF tlačítkem vpravo nahoře.

Vyúčtování můžete odeslat (i s fakturou, pokud je k vyúčtování přiřazena) nebo odstranit snadno přes menu s třemi tečkami, kde si také můžete vyúčtování exportovat do formátu XLS.

SOUVÍSEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?