Založení zprávy z Pošty

Návod, jak si jednoduše založit různé typy zpráv v sekci Pošta

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Úplně novou zprávu nemusíte zakládat pouze ze spisu, i když se jedná o doporučenou variantu. V Taxliu můžete vytvářet zprávy také v samotné sekci Pošta.

Pro vytvoření zprávy poslouží oranžové tlačítko + Nový v horní liště sekce. V nabídce máte k dispozici založení nové Datové zprávy, Emailu, Odchozí listinné pošty či Příchozí listinné pošty. Více se k typům zpráv dočtete v samostatném článku.

Odchozí Datová zpráva

V sekci Pošta můžete založit novou Datovou zprávu. Už při prvním pohledu Vás Taxlio upozorní, že musíte vybrat odesílatele ze seznamu datových schránek, ke kterým máte právo. Dále můžete vybrat Spis, který je s touto zprávou spojený a Komu je datovka určena. Přestože nevytváříte zprávu přímo ve spisu, nemusíte jednací čísla a spisové značky doplňovat ručně. Přidají se ze spisu automaticky, pokud jsou v něm zavedeny.

Ve spodní části můžete doplnit Další pomocné údaje a zmocnění a vlevo dole přidáte dokumenty pomocí stejnojmenného odkazu. Poté už jen zvolíte, zda chcete zprávu rovnou Odeslat, či ji Uložit jako koncept.


Odchozí email

Pokud chcete agendu vyřídit na jednom místě a nepotřebujete nebo nechcete využít provázanosti se spisem, využijte možnosti odeslání emailů z Pošty. Po kliknutí na tlačítko + Nový - Email se Vám zobrazí okno pro odeslání nové zprávy. Krom vyplnění nezbytných údajů si můžete pro větší automatizaci procesu předpřipravit Šablony emailů.

Odchozí listinná pošta

Odchozí listinnou poštu v Taxliu založíte opět skrze tlačítko + Nový. Poté se objeví okno, ve kterém zvolíte, ke kterému spisu se daná zpráva váže. Jakmile vyberete spis, otevře se okno pro vyplnění nezbytných údajů. V horní liště doplníte odesílatele a pod ním Předmět zprávy. V pravé části vyberete Adresáta a zvolíte, o jaký typ pošty se jednalo - Hybridní pošta / Klasická pošta. Vlevo dole poté můžete přiložit dokumenty.

Příchozí listinná pošta

Při založení zprávy Příchozí listinná pošta se zobrazí formulář, ve kterém uživatel sám doplní informace o příchozí poště. V hlavičce vyberete Od koho a Datum, kdy Vám zpráva došla. Komu se automaticky vybere výchozí Vlastník poštovního účtu, můžete jej ale změnit. Přidat spis je možné až po přidání dokumentu (viz níže). V pravé části zvolíte typ doručení příchozí pošty.

Další část formuláře obsahuje tělo zprávy. Uživatel zde zapíše informace o zprávě, které uzná za vhodné tak, aby byla snadno identifikovatelná. Níže se nachází tlačítko Přidat dokument. Dokumenty k přiřazení jsou vybírány z počítače uživatele. Je nutné k nové zprávě dokument přidat, jinak nelze zprávu uložit! Může se jednat například o naskenovanou smlouvu apod.

Jako poslední je důležité udat Stav pošty, aby bylo jasné, co bude s poštou provedeno následně.

Poté ji stačí Uložit a zobrazí se zařazena ve složce Doručená pošta, kde s ní můžete dále pracovat.


​SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

YOUTUBE KANÁL

Dostali jste odpověď na svou otázku?