Nastavení úkonů

Zjednodušení práce díky předpřipravenému číselníku pro zapisování pracovních aktivit

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Úkony představují předem definovaný číselník spisových a nespisových aktivit, které děláte v rámci pracovní činnosti ve spise.

Úkony umožňují vést výkaz práce, zjednodušit práci generováním dokumentů s vyplněnými údaji z databáze či odesílat poštu. Nastavení úkonů najdete v sekci Nastavení - Spisová agenda - Nastavení úkonů.

Kategorie úkonů

Po rozkliknutí Nastavení úkonů se zobrazí již existující kategorie spolu s pořadovým číslem ve spise. Číslo v závorce udává počet úkonů v dané kategorii.

Po kliknutí na název se zobrazí seznam úkonů dané kategorie. Podle pořadí, které je zde, se budou kategorie a úkony zobrazovat také při jejich založení v Aktivitách. V tomto seznamu lze tedy vidět Pořadí, Název úkonu a sloupec Zobrazit, který ukazuje typy agend, ve kterých bude daný úkon k výběru. Podrobnosti a změny lze provádět kliknutím na daný úkon, viz pokračování článku.

Šedý štítek Systém vedle názvu značí, že je tento úkon systémovou položkou a nelze jej z Taxlia odstranit.

Pokud úkon nechcete zobrazovat, můžete ho označit jako Archivovaný. To můžete provést s kterýmkoliv úkonem. Je to efektivnější, než úkony odstraňovat, protože jakmile se vytvoří ve spise, vzniknou vazby a není možné tyto úkony jednoduše odstranit.

U každé kategorie můžete měnit její vlastnosti pomocí tří teček vpravo nahoře.

Novou kategorii je možné přidat v dolní části stránky pomocí tlačítka Nová kategorie.

Jednotlivé úkony

U každé kategorie najdete zelené tlačítko + Nový úkon umožňující zadat nový typ přímo do této kategorie.

Vytvoření nového úkonu

Formulář - úvodní část

Formulář pro přidání úkonu vypadá následovně - v horní části zadáváte Název úkonu a jeho Pořadí v kategorii. Níže jsou dvě zatrhávací pole, a to Spisový úkon a Archivovat. První bude zaškrtnutím automaticky generovat pořadové číslo ve spise. Archivovat znemožní tento úkon zakládat ve spisech, ale bude stále veden v Taxliu. Archivované úkony se tedy nebudou uživateli v číselníku nabízet. Slouží pro úkony, které už aktivně nechcete používat, ale dříve jste je v systému využívali.

Formulář - Vzory dokumentů

Ve střední části je možné přiřadit Vzory dokumentů, a to buď Nahráním z počítače nebo z již nahraných vzorů do Taxlia. Tuto funkci je vhodné využít, pokud máte dokumenty, které chcete používat pouze u jednoho úkonu a pro ostatní nemá využití. Bez přiřazeného dokumentu se Vám před jeho generováním ukáží všechny vzory, což při větším objemu dokumentů může být omezující.

Formulář - Vlastní pole

Dostáváme se do druhé části formuláře. Jako první zde máte Vlastní pole. Do těchto polí v úkonech, pokud nejsou určena jen ke čtení, je možné doplňovat další typy údajů, které se nehodí do Výsledku nebo Poznámky přímo v úkonu. Popřípadě pokud chcete nějaký údaj zvýraznit.

Typy zadávaných údajů:

  • Text: Zapisujete libovolný text

  • Číslo: Vkládáte číselné údaje s desetinnými místy

  • Datum: Časový údaj skládající se ze dne, měsíce a roku

  • Ano/Ne: Zaškrtávací políčko, ve kterém je údaj buď pravdivý, nebo ne

  • Subjekt: Dokáže vyhledat subjekt uložený v Taxliu

POZOR: V poli Sloupec vždy vybírejte ten s názvem skládajícím se z: PoleTypČíslo. Například PoleDatum3. Ostatní typy sloupců slouží k zápisům pokročilých interních procesů Taxlia, proto je prosím nepoužívejte!

Image Placeholder

Pokud nechcete, aby uživatelé zapisovali své hodnoty, zaškrtněte pole Zadávat číselníkem. Vy vytvoříte hodnoty, ze kterých budou ostatní vybírat a předejdete tak chybám.

Formulář - Doplňující údaje

Zbývající část formuláře obsahuje Zobrazení, tedy viditelnost v nabídce u spisů. Modrá barva značí, že je úkon viditelný. Do Popisu pošty je možné zadat cokoliv, co má být viditelné na obálce s pruhem v případě, kdy je úkon odeslán příjemci fyzicky poštou.

Po vyplnění formuláře stačí kliknout na oranžové tlačítko Vytvořit a úkon se Vám objeví v seznamu. Poté jej můžete začít využívat.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?