Vzory dokumentů

Pro zjednodušení a urychlení práce můžete využívat předpřipravené vzory dokumentů

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Víte, kolik práce a času ušetříte, pokud budete využívat generování dokumentů a tiskové parametry?

Kde vzory dokumentů najdete

Vzory dokumentů najdete v Nastavení - Spisová agenda - Vzory dokumentů.

Zde se uchovávají veškeré předlohy dokumentů sloužící ke generování. Nejedná se ovšem o dokumenty uložené v jednotlivých spisech! Každý vzor může obsahovat různé tiskové parametry - například číslo spisu nebo jméno klienta. Taxlio poté při vytváření dokumentu doplní parametry automaticky.

Co se týká zobrazení přehledu vzorů, můžete si sami vybrat zobrazení, které Vám nejvíce vyhovuje pomocí dvou tlačítek vlevo nad tabulkou. Vedle nich se nachází pole pro vyhledávání dokumentů. V pravé části přehledu si můžete upravovat řazení souborů, a to buď podle Názvu souboru nebo Data přidání (vzestupně či sestupně).

Nový vzor

Pokud chcete využívat krom předpřipravených vzorů i své vlastní, dokumenty musíte nejdříve vložit do úložiště Taxlia. To je možné pomocí zeleného tlačítka + Přidat - Přidat soubor. Otevře se nové okno, ve kterém vyberete dokument uložený ve Vašem počítači určený k nahrání. Při nahrávání vzoru se Vám zobrazí okno Informace k šabloně, kde v poli Zdroj dat vyberete možnost Události. Pro přehledné vedení dokumentů můžete také vytvářet složky a dokumenty řadit do nich.

Taxlio umožňuje také nahrání vzoru jednoduchým přetažením z okna Vašeho počítače do tabulky s dokumenty.

Úpravy vzoru

Úpravy vzoru provedete pomocí tří teček v pravém rohu. Zamčením dokumentu zabráníte jeho úpravám. Revizi můžete nahrát buď ručně, nebo pokud máte stažen Synchronizer, kliknutím na daný vzor otevřete dokument přímo z prohlížeče a po uložení změn se revize nahraje automaticky sama.

Použití vzoru

Použití vzoru přes tlačítko AKCE

Vzor dokumentu můžete využít přímo ve spise. Dostanete se k němu přes modré tlačítko Akce v záhlaví spisu. Zde zvolíte variantu Vytvořit dokument.

Poté už jen stačí vyhledat potřebný dokument.

Použití vzoru z Úkonu

Vzory dokumentů je možné využít také v úkonech v Aktivitách spisu. U každého úkonu je možné dokument Vytvořit ze vzoru stejně tak, jak jsme si ukázali výše. Po kliknutí na dané tlačítko se zobrazí nabídka vzorů přidělených k úkonu. Pokud nejsou přiděleny, Taxlio nabídne veškeré vzory. Po výběru se dokument začne generovat.

Jakmile je dokument vygenerován, můžete jej rychle a jednoduše odeslat kliknutím na modré tlačítko Odeslat dokumenty. Stačí si jen zvolit, jakým způsobem chcete dokument odeslat.

Použití vzoru z Dokumentů

Vzory dokumentů můžete využít také při práci se spisy - záložka Dokumenty. Stačí kliknout na zelené tlačítko + Přidat a zvolit možnost Vytvořit dokument.

TIP: Než se pustíte do samotného generování, doporučujeme si přečíst článek věnovaný právě Generování dokumentů, kde se dozvíte o Tiskových parametrech a práci s nimi.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dostali jste odpověď na svou otázku?