Vlastní číselná řada pro Interní agendu

Potřebujete si nastavit vlastní číselnou řadu pro Interní agendu? Ukážeme Vám, jak na to!

Kateřina Albrechtová avatar
Autor: Kateřina Albrechtová
Aktualizováno před více než týdnem

Vlastní číselnou řadu v Taxliu doporučujeme nastavovat pouze v případech Interní agendy či v případě jiných specifických činností. Více o práci s Interními spisy se dočtete v samostatném článku. V ostatních případech se spisové značky generují automaticky.

Do Nastavení číselné řady je možné se dostat už při vytváření spisu. V základním nastavení se bude označení generovat pro všechny Vaše spisy podle Hlavní číselné řady, která je výchozí. Samostatná číselná řada se využívá při výběru Druhu případu. Nastavení této řady není povinné. Druh případu můžete využít tehdy, když potřebujete mít větší přehled ve spisech. Ke každému druhu je takto možné nastavit vlastní číselnou řadu.

Ze spisu se do nastavení číselných řad dostanete kliknutím na ikonku tužky v jeho záhlaví.

Poté stačí kliknout na odkaz Číslo, který Vás přesměruje do Nastavení číselné řady.

Pro přehlednost se oběma řadám věnujeme zvlášť:

  1. Hlavní číselná řada

  2. Samostatná číselná řada

Hlavní číselná řada

Tato řada je výchozím nastavením Taxlia, takže bude Vaše spisy číslovat podle jejího nastavení bez ohledu na to, jaký Druh případu jste vybrali. Každý nový spis bude mít vždy číslo o jedno vyšší. Tzn., že když založíte Interní spis s označením INT 01, další spis s Hlavní číselnou řadou bude mít číslo INT 02.

Dané číslování můžete upravovat dle vlastních potřeb. V Nastavení jako první máte na výběr, zda Číslo musí uživatel zadat ručně, nebo Generovat číselnou řadu. V případě druhé volby dostanete k dispozici tři sloupce nastavení.

Předpona / Přípona

Do názvu Předpony / Přípony je možné zadat až pět jakýchkoliv znaků. Nejčastěji se využívá zkratka slova nebo více slov. Pro lepší přehlednost je možné přidat mezeru mezi název a číslo.

Číselná řada

Další sloupec upravuje délku řady. Do počtu znaků se započítává vše v Číselné řadě, nejen počet před lomítkem. Pokud chcete mít viditelné všechny znaky, ale nemáte ještě dostatečný počet případů, zvolte možnost Doplnit nuly. Na obrázku níže můžete vidět, že do znaků se počítají i mezery, proto jsou před jedničkou pouze dvě nuly.

POZOR: Pokud se Vám u zakládaní nového spisu řady posunou z desítek na stovky nebo ze stovek na tisíce, další spis se nemusí založit.

To se může stát tehdy, když například máte nastaven počet znaků na 7, takže i s datem a oddělovačem je nejvyšší možná hodnota řady 99/2022. Proto při zakládání stého spisu na Vás vyskočí upozornění, že máte překročen maximální počet znaků. V tomto případě stačí, když zvýšíte počet znaků v číselné řadě.

Rok

Jako poslední se upravuje Rok. Oddělovačem může být jakýkoliv jeden znak. Když není zaškrtnuta volba Dlouhá verze, zobrazí se jen dvě poslední čísla aktuálního roku. Rok nemusí být pouze na konci řady, lze jej umístit před číslo spisu, nebo do Číselné řady nevkládat vůbec.

Po finálním nastavení stačí už jen kliknout na tlačítko Uložit a Hlavní číselná řada bude pro daný produkt nadefinována.

Samostatná číselná řada

Tato řada Vám umožní měnit číslo spisu pouze u konkrétního Druhu případu. Využijete ji především tehdy, když nechcete na všechny druhy používat výchozí Hlavní řadu a potřebujete větší přehled ve spisech. Pokud ji nenastavíte, nic se neděje a číslováno bude pomocí Hlavní číselné řady. Nebo si můžete zvolit, aby se Samostatná číselná řada negenerovala automaticky, ale ručně si zadáte potřebné číslo spisu pro daný druh.

K nastavení Samostatné číselné řady se dostanete opět přes odkaz Číslo. Zde si aktivujete samostatnou číselnou řadu skrze odkaz Zapnout samostatnou číselnou řadu pro druh (název).

Pro přechod zpět na Hlavní číselnou řadu pak poslouží zelený přepínač Zapnuto v horní části.

Nastavení Samostatné číselné řady je obdobné jako u Hlavní. Opět vyplníte Předponu / Příponu, Číselnou řadu a Rok.

POZOR: Číslování jednotlivých druhů jsou na sobě nezávislá, proto mohou být dosti podobná. Dávejte tedy pozor, ať nenastavujete číslo pro jiný druh, než jste zamýšleli.

Shrnutí

  • Spisové značky se v Taxliu generují automaticky (krom Interní agendy).

  • Hlavní číselná řada je výchozím nastavením Taxlia. Bude Vám přiřazovat číslo automaticky pro všechny Druhy případů daného produktu bez rozdílu.

  • Samostatná číselná řada je volitelná a využijete ji tehdy, když budete chtít nastavit rozdílné číslo u Druhu případů.

  • Obě řady mají obdobné nastavení, s možností upravit Předponu / Příponu, Číselnou řadu a Rok.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

YOUTUBE KANÁL

Dostali jste odpověď na svou otázku?