Všechny sbírky
Základní práce se spisy a agendami
Automatické generování úkolů do opakovaných agend
Automatické generování úkolů do opakovaných agend

Automatizace procesů spojených s generováním úkolů ve Vašich spisech

Aleš Kozel avatar
Autor: Aleš Kozel
Aktualizováno před více než týdnem

Společně se podíváme na to, co vše je zapotřebí pro správné generování úkolů pro Vaše spisy. 

Aby se úkoly mohly začít automaticky generovat, je zapotřebí nejdříve provést následující kroky:

  1. Založení Klientského spisu - Pokud si nevíte rady, podívejte se na náš článek ohledně vytvoření Klientského spisu a práce s ním.

  2. Vytvoření podspisů skrze záložky Specifikace - Návod na vytvoření podspisů najdete také v samostatném článku Podspisy.

  3. Přiřazení Vyřizující osoby na spise - Bez Vyřizující osoby není možné úkoly generovat, proto je tento krok také nezbytný.

Pokud jste zvládli všechny tyto kroky, přejděme do konkrétního spisu na záložku Generování.

V první části vidíte Časový rozsah spisu. Zde si zvolíte, pro jaké období budete danou agendu zpracovávat, v případě nutnosti můžete toto období konkretizovat v části Upřesnění.

V druhé části záložky Generování se dostáváme k samotným Scénářům generování úkolů. V základním nastavení jsou pro Vás tyto Povinnosti v Taxliu přednastaveny dle daňového kalendáře

To ovšem neznamená, že byste si nemohli přidat Povinnosti další. V této záložce si můžete povinnosti přidávat dle vlastních potřeb. Tímto způsobem můžete například sloučit zpracování více agend do jedné.

Pro každou Povinnost je také určen termín Nastavení generování. To je doba, kdy se Vám vytvoří úkol, který se k této Povinnosti váže. I zde máte možnosti výběru nastavení, kdy se má úkol vygenerovat.

Podívejme se na na konkrétní příklad Nastavení generování, kdy si vezmeme výchozí nastavení podání přiznání k DPH, což je nejčastěji 25. dne v měsíci.

  • Úkol 15 dnů před T, T 0 dnů před LH.

V praxi to znamená, že pokud je lhůta pro splnění úkolu k 25. dni v měsíci, úkol se vytvoří 15 dnů před termínem, kdy termín je ve stejný den jako lhůta (0 dnů před lhůtou) Tzn., že úkol se vygeneruje k 10. dni v měsíci.

Více se k tématu úkolů, termínů a lhůt dočtete v samostatném článku Práce s úkoly od A do Z. Pokud Vás zajímá Hromadné nastavení generování úkolů, podívejte se na článek věnovaný tomuto tématu.

Vygenerované úkoly najdete v samotném spise na kartě Přehled - panel Úkoly.

POZOR: Může se stát, že se Vám mezi úkoly objeví úkol s názvem Upozornění generátor úkolů. Takové upozornění se zobrazí v případě, kdy chybí náležitosti potřebné pro vygenerování úkolu. V Popisu se poté dočtete, co je zapotřebí doplnit a instrukce, abyste po doplnění údajů provedli dogenerování úkolu na spise (Záložka Generování, spodní část). Ve většině případů stačí doplnit údaje, které jsou v záložce Generování označeny hvězdičkou. Pokud byste si nevěděli rady, neváhejte se obrátit na naši technickou podporu.

Úpravy generování úkolů po termínu

Jakmile si určíte veškeré Povinnosti a Nastavení generování, úkoly se začnou generovat pro Vyřizující osobu na spise, jak jsme zmínili výše. V případě, že upravujete termín generování úkolu po tomto termínu, ale ještě před lhůtou úkolu, úkol se automaticky dogeneruje. Může se ovšem stát, že v době, kdy jste si Generování nastavovali, dané úkoly již byly po lhůtě. V takovém případě přejděte do spodní části záložky a zaškrtněte políčko Vygenerovat úkoly. Systém za Vás tyto úkoly poté vytvoří.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

YOUTUBE KANÁL

Dostali jste odpověď na svou otázku?